Wonen met grandeur...

Wonen met grandeur...

Op speciaal verzoek van @irenehin en @robink.bargmann vertel ik u graag iets over wonen met grandeur op de Wagenweg 242 in Haarlem waar het statige neoclassicistische landhuis Eindenhout prijkt, ofwel beter bekend als het 'Huis met de Beelden'. Dit rijksmonument, gebouwd in 1793 voor de Amsterdamse koopman George Gerard Lans, wordt gekenmerkt door zijn imposante zuilen en de twee witmarmeren sfinxen die het bordes sieren. Deze sfinxen, mogelijk afkomstig van de buitenplaats Velserbeek en toegeschreven aan de Amsterdamse beeldhouwer Ignatius van Logteren, gaven het pand zijn bijnaam.

In de loop der jaren heeft Eindenhout verschillende eigenaren gekend en diverse functies vervuld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het huis een rol in het verzet; in de nabijgelegen bossen vonden verzetsactiviteiten plaats en het pand zelf diende als ontmoetingsplaats voor verzetslieden.

Na de oorlog raakte het huis in verval, maar in 1972 werd het aangekocht door de Amsterdamse antiquair H.F. Bill, die het met veel zorg restaureerde. Na zijn overlijden in 2018 kwam het pand in handen van Stadsherstel Amsterdam, die het opnieuw restaureerde en terugbracht in de oorspronkelijke roomwitte kleur, waardoor de gelijkenis met het nabijgelegen paviljoen Welgelegen nog duidelijker werd.

Tegenwoordig wordt het Huis met de Beelden gebruikt als kantoorruimte en is het een geliefde locatie voor culturele evenementen. Het pand herinnert aan de rijke geschiedenis van Haarlem en de vele verhalen die zich binnen zijn muren hebben afgespeeld.

Wil je ook wonen met grandeur en met het gemak van winkels om de hoek?
Je bent van harte welkom voor een kop koffie: 023-5245250

 

Gerelateerde Nieuwsberichten

In welk café drink jij het liefst je biertje?

In welk café drink jij het liefst je biertje?

Haarlem heeft een rijke brouwtraditie als stad van bier en brouwers die teruggaat tot de Middeleeuwen. De stad beschikte over een belangrijke troef: zuiver duinwater. Dit schone water, afkomstig uit de omliggende duinen, was een essentiële grondstof voor bier en gaf Haarlem een voorsprong op andere steden. In de 17e eeuw telde Haarlem maar liefst 100 brouwerijen, waarmee het een van de grootste biersteden van de Nederlanden was.

Kent u hem, de enige makelaar die werkt!?

Kent u hem, de enige makelaar die werkt!?

De makelaar is een karakteristiek element in traditionele kapconstructies. Dit verticale houten onderdeel bevindt zich onder de nokgording,  zet het gewicht van de kap weg op de trekplaat en is soms in het zicht als sierlijk accent op de kap. Hoewel de makelaar geen dragende functie heeft zoals gordingen of spanten, kan hij bijdragen aan de stabiliteit van de kap door verbanden in spanten te ondersteunen.

Hoe voorkwam men vroeger vernatting?

Hoe voorkwam men vroeger vernatting?

Een mooi voorbeeld hiervan zie je terug bij ‘De Relle’, één van mijn favoriete landgoederen, gelegen aan de Boekenroodeweg in Aerdenhout. Gebouwd rond 1922, architect A.P. Smits, Gemeentelijk Monument op een schiereilandje in de voormalige rel en bereikbaar via een stenen brug.