Koninklijke allure in Midden Duin..

Koninklijke allure in Midden Duin..

Sommige huizen zijn geen woningen, maar hoofdstukken uit een geschiedenisboek. Landgoed Duinlust in Overveen is zo'n verhaal in baksteen en bladgoud. Gebouwd in opdracht van de familie Borski, ontworpen door architect Muysken en ingericht tot in het kleinste detail. Van de lift aangedreven door een duinpomp tot een trap uit een Parijs stadspaleis, alles ademt grandeur.

Maar het verhaal van Duinlust is er ook één van doorleven. Tijdens de oorlog deed het huis dienst als onderkomen voor cavalerie én bezetting. Daarna werd het een opleidingsinstituut, trouwlocatie en sportcomplex. Telkens weer paste het zich aan, zonder zijn ziel te verliezen. De keizertrap, de parkzichtige terrassen, de glas-in-loodramen: ze zijn gebleven.

Wie hier komt wonen, koopt geen vierkante meters, maar een beleving. Een landhuis dat niet opvalt door opsmuk, maar door stijl en samenhang. Waar architectuur, landschap en levenshouding samenvallen. En dát is het moment waarop makelaardij iets anders wordt: het vinden van de juiste bewoner voor een plek die je niet bezit, maar bewaart.

 

Gerelateerde Nieuwsberichten

Kraantje Lek: waar duinzand, dorst en kinderverhalen samenkomen.

Kraantje Lek: waar duinzand, dorst en kinderverhalen samenkomen.

Kraantje Lek, gelegen aan de voet van de Blinkert, kent een geschiedenis die teruggaat tot de tijd van Napoleon. Rond 1811 bivakkeerden hier Franse troepen in het duin, met zicht op het strategisch gelegen pad naar Zandvoort, Haarlem en de Haarlemmermeer.  De plek dankt haar naam aan een lekkende kraan met vers duinwater, tegenover de beroemde ‘Holle Boom’ volgens overlevering de geboorteplaats van kindertjes tot schrik én vermaak van generaties Haarlemse kleuters.

Klein Bentveld: erfgoed met een eigen koers

Klein Bentveld: erfgoed met een eigen koers

Wie Landgoed Klein Bentveld zegt, zegt visie in baksteen. Rond 1923 liet G. van Tienhoven hier een Buitenplaats bouwen naar ontwerp van Andries de Maaker, met een parkplan van Leonard Springer. Over het terrein liep ooit een Vinkenbaan waar de families Van Lennep en Enschedé jaagden op zondag, toen nog mét hoed, zónder vergunningsplicht. Dit was wonen als buitenmens met stand, smaak en een geweer in de kast.

Een zelfvoorzienend landgoed.

Een zelfvoorzienend landgoed.

Lang voordat de term ‘off-grid’ hip werd, bestonden er in Kennemerland al buitenplaatsen die volledig in hun eigen onderhoud voorzagen. Eén daarvan was de voorloper van het huidige Klein Bentveld: een zelfvoorzienend landgoed met moestuin, boomgaard, waterput, kippenhokken en zelfs een eigen bakhuis. Alles wat nodig was voor een comfortabel bestaan, werd ter plekke verbouwd, geoogst, gemolken of gebakken.