In welk café drink jij het liefst je biertje?

In welk café drink jij het liefst je biertje?

Haarlem heeft een rijke brouwtraditie als stad van bier en brouwers die teruggaat tot de Middeleeuwen. De stad beschikte over een belangrijke troef: zuiver duinwater. Dit schone water, afkomstig uit de omliggende duinen, was een essentiële grondstof voor bier en gaf Haarlem een voorsprong op andere steden. In de 17e eeuw telde Haarlem maar liefst 100 brouwerijen, waarmee het een van de grootste biersteden van de Nederlanden was.

Bier was in die tijd de standaarddrank, vaak zelfs veiliger dan water. Doordat het brouwproces het water verhitte en een laag alcoholpercentage had, was het minder vatbaar voor bacteriën dan het vervuilde oppervlaktewater uit grachten en rivieren. Het werd dan ook door jong en oud gedronken, in verschillende sterktes, van licht ontbijt- en tafelbier tot zwaardere varianten voor de avonden.

Bekende Haarlemse brouwerijen uit die tijd waren 't Hoefijzer, De Drie Leliën en Het Scheepje. Ze leverden hun bier niet alleen aan de lokale bevolking, maar exporteerden het ook naar andere delen van de Republiek. De bekendste bierstijl uit Haarlem was het Haarlems Koyt-bier, een stevig blond bier met een unieke kruidige smaak, dat volgens strikte regels werd gebrouwen.

Hoewel de meeste oude brouwerijen verdwenen, leeft de traditie voort. Moderne brouwerijen zoals Jopen hebben het ambacht nieuw leven ingeblazen, met bieren die verwijzen naar het rijke Haarlemse brouwersverleden. Een traditie die ooit de stad groot maakte, borrelt opnieuw op.

Onderstaande prent van de brouwerij 'De Drie Leliën' aan het Spaarne, gemaakt door Jacob Matham in 1627 toont een brouwerij in volle glorie en biedt een uniek inkijkje in het brouwersverleden van Haarlem.

 

Gerelateerde Nieuwsberichten

Kent u hem, de enige makelaar die werkt!?

Kent u hem, de enige makelaar die werkt!?

De makelaar is een karakteristiek element in traditionele kapconstructies. Dit verticale houten onderdeel bevindt zich onder de nokgording,  zet het gewicht van de kap weg op de trekplaat en is soms in het zicht als sierlijk accent op de kap. Hoewel de makelaar geen dragende functie heeft zoals gordingen of spanten, kan hij bijdragen aan de stabiliteit van de kap door verbanden in spanten te ondersteunen.

Hoe voorkwam men vroeger vernatting?

Hoe voorkwam men vroeger vernatting?

Een mooi voorbeeld hiervan zie je terug bij ‘De Relle’, één van mijn favoriete landgoederen, gelegen aan de Boekenroodeweg in Aerdenhout. Gebouwd rond 1922, architect A.P. Smits, Gemeentelijk Monument op een schiereilandje in de voormalige rel en bereikbaar via een stenen brug.

Wonen met grandeur...

Wonen met grandeur...

Op speciaal verzoek van @irenehin en @robink.bargmann vertel ik u graag iets over wonen met grandeur op de Wagenweg 242 in Haarlem waar het statige neoclassicistische landhuis Eindenhout prijkt, ofwel beter bekend als het 'Huis met de Beelden'. Dit rijksmonument, gebouwd in 1793 voor de Amsterdamse koopman George Gerard Lans, wordt gekenmerkt door zijn imposante zuilen en de twee witmarmeren sfinxen die het bordes sieren. Deze sfinxen, mogelijk afkomstig van de buitenplaats Velserbeek en toegeschreven aan de Amsterdamse beeldhouwer Ignatius van Logteren, gaven het pand zijn bijnaam.