Aerdenhout & Omstreken Makelaars | R365 | International Real Estate

Bentveldsweg 116
2111 EE Aerdenhout
Tel: 023-5245250
info@aerdenhoutenomstreken.nl
Westerhaven 20, 1671 CH Medemblik Vraagprijs € 1.150.000,- k.k.
Westerhaven 20 in Medemblik 1671 CH

Omschrijving

Het voormalige Waterschapshuis werd gebouwd in 1799 toen het Waterschap het pand aan de overkant van de haven moest ontruimen in verband met de bouw van een Marine Instituut. Dit fraaie gebouw staat anno nu nog steeds aan de overkant van de haven. De Westerhaven is de mooiste van de drie havens in Medemblik. Het Waterschapshuis is een object dat bij uitstek geschikt is voor representatieve doeleinden. Van Galerie tot ambts woning, van bed and breakfast tot gezinshuis. In 1990 kon de huidige eigenaar het Waterschapshuis kopen en is dit unieke pand de afgelopen twee decennia in oude luister hersteld waarbij tijdens de restauratie gehouten deuren, gemarmerde wanden, weggewerkte kasten en zelfs een compleet dienstbodenkamertje werden ontdekt.

Begane grond
Aan de Westerhaven 20 is de voorgevel van het Waterschapshuis prominent aanwezig. Via een prachtige hardstenen trap bereikt u de voordeur die aan weerszijden wordt geflankeerd door een grote lantaarn. Bij binnenkomst komt u in een vestibule met rondom hoge panelen met ruitjes van geslepen glas . Vanuit de vestibule komt u vervolgens in de grote entreehal met een vloer van antieke marmeren tegels en een plafond van moer- en kinderbalken. Het Waterschapshuis bestaat uit een voor en een achterhuis . Vanuit de entreehal kunt u zowel naar het voorhuis als het achterhuis . Indien u vanuit de entreehal naar links gaat komt u in de blauwe kamer. De vloer van deze vroegere kamer van de dijkgraaf is voorzien van een patroon in marmeren tegels (wit en bruin). De kamer bevat een originele bedsteewand in vakken van faux marbre met fijn gedetailleerde pilasters en een geschilderd wapenbord van het Waterschap. De Vier Noorderkoggen. De buitenwand is bekleed met eiken zogenaamd Wagenschot. In het midden een 18de eeuwse schouw met een ijzeren vloerplaat, marmeren pilasters en een achterwand van antieke tegels (onder meer shildpadtegels) en een gietijzeren antieke haardplaat met een voorstelling van Vrouw Justitia.

Aan de rechterkant van de hal bevindt zich de grote salon, gemoderniseerd omstreeks 1900 met gespannen zeildoek tegen het plafond en ornamenten van papier-mâché, fijn bewerkte ontluchtingsroosters . De wand tegenover de twee vensters bestaat uit kasten voorzien van deuren met ruitjes . Achter één stel deuren bevindt zich de grote Lips kluis uit 1930. Via één deur heeft men toegang tot de keuken, destijds gebruikt door het bedienend personeel. In de salon een fraaie 19de eeuwse marmeren schoorsteen. De wanden zijn voor een deel gedecoreerd met 18de eeuwse rijk geornamenteerde eiken panelen van vloer tot plafond.

Indien u vanaf de entreehal langs de Blauwe kamer doorsteekt komt u in een lange gang naar het achterhuis . Indien u halverwege links gaat, komt u in de tuinkamer. De tuinkamer heeft een raam naar de tuin en een raam aan de kant van de Koggesteeg. Aan één kant bevindt zich een authentieke houten kastenwand. De schouw heeft een 19de eeuwse toog en een ijzeren vloerplaat. De consoles onder de balken zijn versierd met in hout gesneden engelenkopjes. In de tuinkamer bevindt zich een houten wand met hierin een houten deur die toegang geeft tot het plavuizenkamertje. Deze heeft een vloer van antieke kleine plavuizen en een antieke houten betimmering grenzend aan de bedstee in de Blauwe Kamer.

Vanuit de Tuinkamer kunt u naar het ontbijtkamertje gaan. Dit knusse kamertje met zicht op de tuin pronkt m et een prachtige porseleinkast. In de wanden zijn grote voorraadkasten verborgen met - voor een deel - nog authentieke laden en lichtvensters met roedenverdeling naar beide zijden. De grote keuken heeft een enorme schouw met ontluchtingsluiken en een gietijzeren vloerplaat. De gootsteen bestaat uit een hardstenen bak daterend uit de tijd dat het huis werd gebouwd. Toen Napoleon een bezoek bracht aan het Waterschapshuis nam hij zijn eigen kok mee die in deze keuken voor hem en zijn ga ten de maaltijd heeft bereid.

Eerste Verdieping
Via de originele brede houten spiltrap die van de kelder tot de zolder doorloopt passeert men op weg naar de eerste verdieping halverwege de trap het voormalige dienstbodenkamertje met een authentieke bedstee. Op de eerste verdieping bevindt zich de Ruitenkamer die in gebruik is als bibliotheek, een logeerkamer en een kleedkamer m et badkamer.

Loopt u weer terug via de overloop van het achterhuis dan kom t u weer bij de trap. Vanaf deze trap, een paar treden hoger kom t u op de overloop van het voorhuis met kas ten m et originele gehouten deuren in de slaapkamer. Deze slaapkamer - een groot licht vertrek - heeft aan twee zijden vensters die uitzicht bieden over de haven. Ook hier kasten met gehouten deuren. Zowel vanuit de slaapkamer als vanuit de overloop komt u in een klein vertrek met twee ramen met zicht op de haven. Dit vertrek is nu gedecoreerd met voorwerpen die herinneren aan de reizen van de huidige bewoners , m aar zou kunnen dienen als boudoir, kleed- of babykamer. In het voorhuis bevindt zich ook nog een bibliotheek m et een prachtige schouw.

Tweede verdieping
De zolderverdieping van het achterhuis is bereikbaar via de overloop van het achterhuis via een separate trapopgang. De zolderruimte van het voorhuis is bereikbaar via de spiltrap die vanaf de begane grond tot en met de zolderverdieping loopt. Deze twee zolders bevinden zich over de volle lengte van het huis twee met een opdekvloer van isolatiemateriaal en een tussengoot (kilgoot) die toegankelijk is via een groot tuimelraam .

Souterrain
Via de spiltrap kunt u naar het souterrain. Het souterrain bevat een zevental droge, stahoge kelders , voor het merendeel voorzien van verwarming, verder een voormalige dienstkeuken met een antieke wand die de ruimten verbergt met aansluitingen voor was - en droogapparatuur.

Buiten
Buiten bevindt zich een voormalige ruituigloods , welke in 2009 in gebruik is genomen als Oranjerie. Via het monumentale 18de eeuwse inrijhek heeft men toegang tot de tuin en de voormalige paardenstal. (De authentieke voerbakken herinneren aan de tijd dat de Ingelanden hier hun paarden stalden). De stal biedt ruimte aan vier tot vijf auto's . Aansluitend op de stal bevindt zich een grote schuur in gebruik voor tuingereedschap en voorzien van een gootsteen met geiser. Tussen de stal en de schuur is een klein gezellig kamertje dat uitkomt op de tuin. De ruimte zou kunnen dienen als buitenkeuken. Via een ladder in de tuinschuur komt men op de grote en hoge voormalige hooizolders met aan de voorzijde deuren die zicht bieden op de haven. Deze zolders zijn momenteel niet in gebruik maar bieden tal van mogelijkheden.

Tuin
De tuin die bestaat uit een groot rechthoekige deel en opzij van de Oranjerie nog een kleine buxustuin is een ware lusthof met veel bomen, een kastanjeboom in een verhoogd grasveld, buxushagen, struiken en aan de kant van het huis een pleintje in de vorm van een ster in gele steentjes in een cirkel van oude waalstenen. De tuin is zeer beschut, stil en zonnig. Aan de achterzijde bevindt zich een prieeltje dat wordt gebruikt als theehuisje.

Voorwaarden
- Gunning voorbehouden eigenaar
- Ouderdomsclausule van toepassing
- Aanvaarding in overleg
Overdracht Status Beschikbaar Vraagprijs € 1.150.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning herenhuis Type woning halfvrijstaande woning Bouwjaar 1799 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan water Indeling Woonoppervlakte 450 m² Perceeloppervlakte 969 m² Externe bergruimte 200 m² Inhoud 2600 m³ Aantal kamers 13 Aantal slaapkamers 4 Aantal woonlagen 2 woonlagen en een kelder Energie Verwarming C.V.-Ketel C.V.-Ketel Eigendom Buitenruimte Tuin Achtertuin Hoofdtuin Achtertuin Oppervlakte hoofdtuin 425 m² (25.0 m bij 17.0 m) Ligging hoofdtuin Noord Achterom Ja Kwaliteit tuin normaal Bergruimte Schuur / Berging Aangebouwd steen Parkeergelegenheid Garage Vrijstaand steen, voor 5 auto(s). Dak Soort dak samengesteld dak Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monument Onderhoud binnen Uitstekend Onderhoud buiten Uitstekend Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Kadastrale gegevens Gemeente Medemblik Sectie A Perceelnummer 454 Oppervlakte 246 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Medemblik Sectie A Perceelnummer 4427 Oppervlakte 723 m² Eigendomssituatie Volle eigendom