Aerdenhout & Omstreken Makelaars | R365 | International Real Estate

Bentveldsweg 116
2111 EE Aerdenhout
Tel: 023-5245250
info@aerdenhoutenomstreken.nl
Dorpsstraat 75, 1546 LG Jisp Vraagprijs € 1.595.000,- k.k.
Dorpsstraat 75 in Jisp 1546 LG

Omschrijving

Slechts vijfentwintig autominuten van het centrum van Amsterdam is dit uitzonderlijke woonhuis, een voormalige pastorie, met grote garage, paardenverblijf, grote tuin en 4 hectare weidegrond gelegen aan het dorpslint van Jisp. Het gevoel van landelijk wonen wordt hier in een prachtig (rijks)monumentaal woonhuis gecombineerd met de voorzieningen van een kleine dorpskern met o.a. basisschool, (sport) verenigingen en restaurant. Gelegen aan open vaarwater treft u aan zowel de achterzijde als voorzijde van de woning de onbebouwde landerijen van veengebied het Wormer- en Jisperveld. Echte stilte en privacy op korte afstand van Amsterdam.

Het (rijks)monument
Voormalige Pastorie, genaamd 'Ghispesteijn', eertijds behorende bij de oudere N.H. Kerk, gelegen binnen de historische dorpskern van Jisp. De pastorie in eclectische stijl is in het laatste kwart van de negentiende eeuw gebouwd naar een ontwerp van de beroemde Purmerendse stadsarchitect Jan Mager. De teruggerooide pastorie, met voorerf en ruime achtertuin ligt schuin tegenover de kerk aan de noordzijde van de Dorpsstraat. Het geheel bestaat uit een fraai woonhuis, een prachtige fraaie formele voor- en achtertuin, een grote garage/berging en paardenverblijf en een schitterend weiland, totaal circa 4 hectare groot met een grote veldschuur met aparte opgang. Tevens is er een botenhuis aan het open vaarwater met toegang tot het Wormer- en Jisperveld. Vanzelfsprekend kunt u meerdere auto's parkeren op eigen terrein. De woning is door de huidige eigenaren in de loop van de jaren aanzienlijk gerestaureerd. Hierdoor verkeert monument en de bijgebouwen in een uitstekende staat.

Omschrijving (rijks)monument
Op een L-vormige plattegrond opgetrokken pastorie van drie bouwlagen in grijs/rood bakstenen kruisverband onder met gesmoorde oude holle pannen gedekte zadeldaken. In het metselwerk boven de begane grond een kantstenen bakstenen fries en onder de dakrand een bloklijst. Rondom een donkergroen geschilderde gepleisterde plint. Aan de achterzijde, een eenlaagse keukenaanbouw onder een met gesmoorde tuile du Nordpannen gedekt geknikt dak. De drie kopse tuitgevels zijn op vergelijkbare wijze geleed met gepleisterde hoeklisenen met afzaten, banden en dekplaten en een gepleisterd fries langs de dakrand. Boven de hoeklisenen en in de tuit op een console bevinden zich eenvoudige aedicula-achtige blokken. Binnen de lisenen is in pleister de volgende geleding aangebracht: een plint met rechthoekige spaarvelden op de begane grond, een smallere drievlaksverdeling met boven het midden een keperboog die een fries met rechthoekige spaarvelden doorbreekt. Hierboven op de verdieping een borstwering met daarboven een rechtgesloten drievlaksverdeling onder een getrapt veld met daarin een trapeziumvormig spaarveld. Aan weerszijden van deze geleding vergelijkbare pilasters als op de hoeken met dezelfde aedicula-achtige blokken. Aansluitend op de zolderverdieping twee gekoppelde vensters onder een fronton dat overgaat in de bekroning van de geveltop. De tuitgevel aan de straatzijde (Z) heeft op de begane grond en op de verdieping in alle vlakken (schuif)ramen met bovenlichten en in de borstwering de naam 'Ghispesteijn' in cursief. De tuitgevel aan de oostelijke kant heeft alleen in de middelste vlakken glas (T-ramen), in de borstwering een sierlijst als de kantstenen bakstenen lijst en reliëfcirkels in het fries. De tuitgevel aan de westelijke zijde is hetzelfde maar op de verdieping geheel blind.

De lange zijde aan de straatkant heeft op de begane grond twee paar openslaande tuindeuren met bovenlicht en op de verdieping drie T-ramen, alle gevat in een stuclijst met fronton. Rechts in de oksel een uitgebouwde ingangsportiek onder een plat dak, overkragend op gesneden consoles. De voordeur bevindt zich onder een vlakke luifel en bovenlicht. De sobere gestucte omlijsting van de voorzijde van de uitbouw sluit aan op drie hardstenen stoeptreden. In de zijkant van de uitbouw een rond vierruits raam met lekdorpel. De sobere achtergevel heeft links een keukenraam en, in de aanbouw van links naar rechts een tuindeur met bovenlicht en een groot raam met fraai uitzicht op de voortuin.
Het interieur heeft gedeeltelijk de oorspronkelijke indeling met onder andere paneeldeuren uit de bouwtijd.
In de voortuin verbindt zich een (vis)vijver.

Waardering monument
Uit het laatste kwart van de negentiende eeuw daterende voormalige pastorie bij de N.H. kerk, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van een notabelenwoning op het platteland met voor de bouwtijd en functie kenmerkende eclectische detaillering. Het pand is van belang als beeldbepalend onderdeel in de gevarieerde historische lintbebouwing van Jisp en vanwege de oorspronkelijke samenhang met de nabijgelegen kerk.

Indeling

Begane grond
Fraaie entree, met na de vestibule een riante hal, een trapkast, kelder, kast met wasmachine aansluiting, toilet, achterentree, zeer fraai ingerichte en representatieve werkkamer, sfeervolle woonkeuken met open haard (AGA) en fraaie woonkamer met open haard en openslaande deuren.

1ste Verdieping
Overloop met kast, riante en luxe badkamer met semi-inpandig breed balkon, 3 slaapkamers.

2de Verdieping
Bereikbaar met een stijlvolle wenteltrap, open zolder met een kamer.

Weidegrond
De 4 hectare weidegrond heeft 2 vrije opgangen en heeft voor drainage een authentieke houten PET molen, een ijzeren Boschman molen en een elektrische 2 jaar oude Vopo pomp. Uitstekend geschikt als paarden-/schapenwei, etc.

Uw bezichtiging meer dan waard!
Overdracht Status Beschikbaar Vraagprijs € 1.595.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning landhuis Type woning vrijstaande woning Kwaliteit woning Luxe Bouwjaar 1905 Bouwperiode -1906 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging en landelijk gelegen Indeling Woonoppervlakte 205 m² Perceeloppervlakte 39970 m² Gebouwgebonden buitenruimte 4 m² Overige inpandige ruimte 81 m² Externe bergruimte 37 m² Inhoud 890 m³ Aantal kamers 9 Aantal slaapkamers 4 Aantal woonlagen 5 woonlagen en een kelder Energie Warmwater C.V.-Ketel Verwarming C.V.-Ketel, Open haard C.V.-Ketel Gas Combiketel, Eigendom Buitenruimte Tuin Achtertuin, Voortuin, Zijtuin Hoofdtuin Achtertuin Oppervlakte hoofdtuin 900 m² (30.0 m bij 30.0 m) Ligging hoofdtuin Noordoost Achterom Ja Kwaliteit tuin fraai aangelegd Bergruimte Schuur / Berging Vrijstaand hout Voorzieningen Voorzien van elektra, Voorzien van water, Met vliering Parkeergelegenheid Garage Aangebouwd steen, Geen garage, voor 2 auto(s). Voorzieningen Voorzien van elektra Dak Soort dak zadeldak Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monumentaal pand Onderhoud binnen Goed Onderhoud buiten Goed Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Voorzieningen Voorzieningen TV kabel Kadastrale gegevens Gemeente JISP Sectie H Perceelnummer 1349 Oppervlakte 1740 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente JISP Sectie H Perceelnummer 1006 Oppervlakte 38230 m² Eigendomssituatie Volle eigendom